Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 6 oktober 2009

Welzijnswerk; wat er beter kan., volgens Frans Aerts

Het welzijnswerk in de gemeente Venlo ( maar ook Beesel en Roermond ) wordt verzorgd door Wel.Kom, een zelfstandige organisatie die draait op de subsidies van gemeenten en die in zwaar weer verkeert.

Mismanagement  of een verkeerde bestuurscultuur gecombineerd met te hoge uitgaven zorgen voor veel onrust bij alle gebruikers en partners en natuurlijk bij het personeel.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Laat welzijnswerk nu juist een van de voornaamste gemeentelijke beleid terreinen zijn waar je echt zelfstandig kunt opereren en eigen keuzes maken.

Problemen bij dit soort stichtingen zijn niet nieuw. Op veel plekken in het land is het regelmatig fout gegaan. Hoe kan het dan toch steeds opnieuw gebeuren?

Waarom krijgt het lokale bestuur het niet voor elkaar om die essentiƫle dingen voor de inwoners goed en efficiƫnt te regelen?

Wie trekt nu echt aan de touwtjes en wie is er of neemt verantwoordelijkheid?

Welzijnswerk is mensenwerk; mensen die werken met en voor andere mensen.

Vaak bevlogen mensen met hart voor hun activiteiten en acties. Waarom dan toch weer aan de rand van de afgrond?

Naar mijn mening moet je ook welzijnswerk aansturen op een bedrijfsmatige manier met verantwoord management dat binnen budgetten opereert.

 Kaders stellen en controle op activiteiten pakketten en de daarvoor noodzakelijke gelden zijn management taken. De eigen planning en control cyclus moet transparant zijn en de maatschappelijke partners en financiers moeten kunnen zien wat er gebeurd.

Maar zeker zo belangrijk is dat er vertrouwen bestaat, onderling vertrouwen tussen directie en personeel en vertrouwen tussen de organisatie en haar partners.

Bij Wel.Kom bestaat dat vertrouwen al sinds bijna 1 jaar niet meer en dat is te lang. Blijkbaar is duidelijk en effectief ( of hard ) ingrijpen bij dit soort stichtingen moeilijk. Terwijl dat wel had gemoeten om het werk dat Wel.Kom uitvoert op een goede manier te kunnen continueren.

Want daar gaat het om: werken aan het welzijn van mensen die dat nodig hebben. Nu gaat vooral veel aandacht uit naar de interne crisis.

Tijd om snel knopen door te hakken voor het echt fout gaat.

Frans Aerts