Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 9 augustus 2009

Verbieden ofwel de ongewenste dictatuur!

Het land van tolerantie is verworden tot een land van verbieden.

We stellen wat verbodsregels op tegenwoordig en het erge is dat we van tevoren weten dat een groot deel niet te controleren of handhaven is. Of we moeten dictatoriale methodes gaan gebruiken. Wie durft dat aan ? .Of wie wil dat eigenlijk ?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

We hebben het straatverbod, hangverbod, rookverbod, blowverbod, drankverbod in de openbare ruimte. Allemaal verboden van de afgelopen jaren. En we gaan steeds verder:

Er wordt gevraagd om een rookverbod in de auto, een circusdierenverbod,boerka verbod,ouderwetse gloeilamp verbod en ga zomaar door.

Na een incident begint de populistische machinerie van de Tweede Kamer, soms van provinciale staten of de gemeenteraad in alle hevigheid te werken,  daartoe ondersteund door media en publieke opinie.

Naleving van al die verboden ho maar., er is geen menskracht beschikbaar of het controleren an sich is veel te moeilijk. Maar ja, we hebben er wel maatschappelijk aandacht aan gegeven en krachtige taal gespuit. Het is signaal politiek die weinig om het lijf heeft.

Dingen die mensen toch willen doen ze dan gewoon toch of op een niet te controleren plek, je gaat ondergronds zo gezegd.

Wat helpt dan wel?

Gedragsverandering en goed voorbeeld doet volgen zijn eigenlijk hele praktische en logische oplossingen. Een hond die niet luistert gaat samen met zijn baas of bazin naar de goed gedrag en gehoorzaamheidscursus, die ze dan trouwens allebei nodig hebben.

Goed gedrag wordt aangeleerd en dat begint thuis en in de directe leefomgeving, op school en bij de sportclub. Slecht gedrag direct corrigeren en niet alsmaar tolerant zijn en toegeven.

En diegenen die het niet willen leren moeten het dan ook maar voelen.

De vrijheid en tolerantie van onze samenleving is gebaat bij collectieve afspraken en mensen moeten  zich daaraan houden. Verbodsbepalingen door overheden hebben te vaak onvoldoende draagvlak bij de burgers.

Het beste voorbeeld en daarmee ook slechtste verbod is de drankdrooglegging in de jaren <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />20 in de USA.

We hebben een open en vrije samenleving waarin we samen verschrikkelijk veel kunnen.

Steeds maar nieuwe verbodsregels instellen is niet het antwoord op het maatschappelijk probleem. Stop geld en energie in het aanleren van ander gedrag.

En voor diegenen die niet willen een straffe aanpak, voor zowel jong als oud.

Het zijn n.l. niet alleen de jongeren tussen 12 en 25 jaar die er soms een rotzooitje van maken.

 Frans Aerts Venlo