Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 1 februari 2020

Cultuurhistorie Kazerneterrein beter beschermd na motie D66!

Afgelopen woensdag (29-01) was het eindelijk zo ver. Na jaren van gesteggel en discussie werd er eindelijk een beslissing genomen: hoe ziet de toekomst van het Kazerneterrein eruit? In de gemeenteraad werd er dan ook gestemd over de door het college van B&W ontwikkelde visie. In deze visie zijn er plannen voor het autoluw maken van de Eindhovenseweg, een betere verbinding met de Venlose binnenstad en de ontwikkeling van bestemmingen als horeca, onderwijs, bedrijven en leisure. Daarnaast wordt er ambitieus gesproken over het ontwikkelen van woningbouw op het terrein.

Wat vinden wij hiervan en wat doen wij hieraan?

Het Kazerneterrein is meer dan alleen een plek voor de toekomst; het is ook een plek met een (zeer) rijk verleden. Dat is met name terug te zien in de resten van het voormalige Romeinse Fort St. Michiel en natuurlijk de meer recente geschiedenis van het terrein als militaire kazerne. Ondanks het feit dat hierover ook gesproken werd in de door het college ontwikkelde visie, waren wij bang dat de cultuurhistorische functie van het Kazerneterrein onder zou sneeuwen bij de ontwikkeling van woningbouw en leisure centra.

Deze mening werd door veel inwoners van de gemeente Venlo gedeeld: op zaterdag 25 januari is er door enkele leden van D66 Venlo actie gevoerd door meningen op te halen bij inwoners over hoe de toekomst van het Kazerneterrein er uit moet gaan zien. Het merendeel kon zich goed vinden in een meer prominente plek voor cultuurhistorie in de gemeente Venlo, ook in de vorm van erfgoedontwikkeling en bescherming op het Kazerneterrein in Blerick.

Daarom hebben fractieondersteuner Remy Maessen en fractievoorzitter Frans Aerts in de gemeenteraadsvergadering een motie ingediend. Het doel: het verzekeren van een meer prominente plek voor de erfgoed en bescherming van de geschiedenis van dit Blericks pareltje. En dit is gelukt! Het college en de voltallige raad schaarden zich achter onze motie. Het college gaat nu aan een aangepast investeringsplan werken om meer ruimte te maken voor de ontwikkeling van het erfgoed. Wij zullen er bovenop blijven zitten om de Venlose en Blerickse cultuurhistorie te beschermen!