Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 juli 2019

Vijf prioriteiten voor ontwikkeling KazerneKwartier

D66 wil dat de gemeente vaart maakt met de ontwikkeling van het KazerneKwartier. Dat zei fractievoorzitter Frans Aerts na de presentatie van het college en stedenbouwkundig bureau West8. ‘Ik was aangenaam verrast, er zit veel realisme in het toekomstperspectief en een aantal verrassende idee├źn.’

D66 heeft een vijftal prioriteiten voor het gebied:

 

  • Ruimte geven aan fietsers en voetgangers

D66 wil dat in en rondom het KazerneKwartier langzaam verkeer de baas wordt. Zo willen we dat mensen worden verleid uit de auto te stappen en de (elektrische) fiets te nemen of te voet te gaan. De verbindingen met voorzieningen en de Venlose binnenstad moeten daarom per fiets en met de voet uitstekend en aantrekkelijk zijn.

  • Het benutten van ons unieke historisch erfgoed

Het KazerneKwartier kent een bijzondere geschiedenis. Het is zonde om daaraan voorbij te gaan. Daarom moeten Fort Sint Michiel en de kazernebebouwing een plek krijgen in het stedenbouwkundig plan. Daarnaast moet de historie ‘voor het oprapen liggen’: het historische verhaal van Venlo moet een duidelijke plek krijgen voor inwoners en bezoekers van het gebied.

  • Meer en sneller bouwen van woningen

Iedereen die in onze stad wil wonen, moet een passende woning kunnen vinden. Het KazerneKwartier wordt een woonwijk met een gevarieerd woonmilieu met oog voor starters en jongeren die in Venlo willen komen of blijven wonen. Bovendien blijft duurzaamheid hierin een belangrijke rol spelen.

  • Een bruisende en groene boulevard aan de Maas, waarin recreatie een belangrijke rol krijgt.

Venlo moet de Maas gaan omarmen. Met groen, recreatieve voorzieningen en misschien zelfs een stadsstrand benutten we de ruimte rondom de Maas veel beter. Bovendien maken we met een bruisende boulevard het KazerneKwartier een gewild en uniek stedelijk en levendig woonmilieu.

  • De verbinding leggen met onze kennisinstellingen

Onze kennisinstellingen horen een duidelijke plek te krijgen in onze stad. Veel meer dan nu moet de verbinding worden gezocht met onze innovatieve bedrijven en instellingen. Zo kan Brightlands een belangrijke positie krijgen in de openbare ruimte en de (horeca)voorzieningen in ons nieuwe stadsdeel. Het is goed dat het college die gesprekken is gestart.